28 mayo 2011

Història d'amor a la terra

En el municipio de Calvià a trece de mayo de dos mil cinco, reunidos las señoras y señores (...)
todos ellos mayores de edad y actuando en nombre propio a efectos de constituir una asociación.(...)
La Asociación SOS Can Vairet tendrá como objeto:
Promover y ejecutar todas aquellas actuaciones que, de acuerdo, la legalidad vigente, puedan resultar necesarias para evitar la construcción de un parque temático, instalaciones similares o que por sus características supongan o puedan suponer, de forma directa o indirecta, un perjuicio para EL ENTORNO ECOLÓGICO, PAISJAÍSTICO Y HUMANO en los alrededores de los núcleos urbanos de Son Ferrer y El Toro cualesquiera que sean sus promotores ya sean administraciones públicas o personas físicas o jurídicas.
Informar a la opinión pública de todas las posibles actuaciones, emprendidas por particulares o administraciones públicas, susceptibles de suponer, de forma directa o indirecta, un perjuicio para EL ENTORNO ECOLÓGICO, PAISJAÍSTICO Y HUMANO en los alrededores de los núcleos urbanos de Son Ferrer y El Toro.
Vigilar y exigir, con todos los medios que el Ordenamiento Jurídico permita, que las administraciones públicas, en su ámbito respectivo de competencias, cumplan escrupulosamente con su obligación de PROTEGER EL ENTORNO ECOLÓGICO, PAISAJÍSTICO Y HUMANO de los núcleos urbanos de Son Ferrer y el Toro.
Par el cumplimiento de estos fines se realizarán las siguientes actividades:
Se emplearán todos los medios a nuestro alcance para concienciar a la opinión pública de la necesidad de conservar nuestro entorno, especialmente degradado por el crecimiento urbanístico atroz que se ha producido en el municipio.
Se promoverán todas aquellas actividades que puedan ser necesarias para la consecución de los fines de la asociación SOS Can Vairet reseñados en el artículo 3. (...) 
----------------------------------------------------------------------------------------

Un grup de veïnats del municipi de Calvià començàrem la nostra activitat al 2004 i davant l'amenaça de la construcció d'un parc d'atraccions a Can Vairet. Després de nombrosos actes promoguts pels nostres integrants per a protestar contra aquest brutal atemptat ecológic promogut per l'equip de Delgado i amb la complicitat d'UM decidírem al maig de 2005 constituir-nos com Associació. 
 
Del 2005 al 2007 l'activitat de lluita es va intensificar encara molt més perquè a l'amenaça d'un parc d'atraccions es va sumar la intenció de construir a Can Vairet i el Sementer de Son Flor un Centre de Tecnificació Esportiva. I per si no bastava i eren poques les amenaces, des de les administacions, varen decidir sumar-hi la de dur a terme l'agressió ecològica de l'ampliació de Port Adriano. 
 
Finalment, al desembre de 2006 l'ampliació de Port Adriano (promoguda pel Govern Balear de Matas i l'ajuntament de Delgado) obtengué el vist-i-plou definitiu de la Direcció General de Costes de Zapatero. 
El 2007 malgrat a la majoria absoluta que revalidà Delgado a Calvià, la bona notícia per aquest racó de vida vengué al 2007 de mans del reeditat pacte de progrés al Govern Balear: Can Vairet i el Sementer de Son Flo i després de la bona tasca duta a terme per part dels integrants de SOS Can Vairet durant quatre anys intensos de lluita constant, el Govern del pacte de progrés va saber escoltar i  va decidir augmentar la protecció d'aquest racó de vida amb aquesta iniciativa: http://www.protegimelterritori.cat/fitxaPunts.php?cod=vairet Va agumentar amb més hectàrres l'ANEI de Rafaubetx en 85.1 ha i Can Vairet i el Sementer passaren de ser sòl rústic a ser considerats ARIP (Àrea Rural D'INTERÉS PAISAGÍSTIC). 
 
Del 2007 al 2011 La tasca s'ha centrat fonamentalment en la conscienciació, en informar a l'opinió pública de la necessitat de protegir el paradís i en denunciar les conseqüències que suposa qualsevol atemptat ecològic, això sí posant especial èmfasi i rellevància a tot el que ha anat succeint a Calvià. Com a exemple, els integrants i col·laboradors de SOS Can Vairet des de diversos canals de comunicació (bustiades, xarxes socials, blogs, pàgines webs, premsa, ràdio, televisió...) hem informat a l'opinió pública de les nefastes conseqüències de les obres d'ampliació de Port Adriano que començaren a finals de 2007. Però també del que suposarà la urbanització de VPO i habitatges privats a la Marina de Magaluf, de l'absurd projecte d'enfonsar una fragata ben enmig d'una reserva marina que no necessita cap derelicte per augmentar la seva riquesa perquè ja la té de sobres, de l'impacte que ha suposar l'entrada del cable elèctric per ben enmig de la platja de Santa Ponsa etc. etc. etc. Diàriament durant aquests quatre anys de mantenir la flama viva, hem anat fent-nos ressò per a contribuir a canviar consciències, a fer entendre que aquesta terra mereix ser respectada, protegida i cuidada i els que ens seguiu habitualment ho sabeu, ens ajudau i molts ja sou en cos i ànima  SOS Can Vairet perquè juntament amb nosaltres compartiu aquesta mateixa sensibilitat, millor companyia no podíem tenir. No seríem res sense vosaltres, la vostra presència, les vostres paraules, perquè hem compartit les vostres inquietuds així com vosaltres heu compartit les nostres, retroalimentant també per internet un camí que cada dia compta amb més cors que bateguen amb la mateixa finalitat: deixar clar que qui estima aquesta terra no la destrueix. 
 
Per acabar i per no allargar molt més aquesta bonica història d'amor a la terra i als qui l'habiten en totes les seves formes, explicar que Sos Can Vairet animat per molts de vosaltres va posar en marxa a principis de 2010 el grup Salvem Els Paisatges de les Illes Balears que ara compta amb gairebé 10.000 amics i uns col·laboradors que cada dia ens ajudau a omplir la pàgina de bellesa i amor per la terra aquest ciberracó. El que deiem: una magnífica història d'amor a la terra amb un protagonistes d'excepció que sou tots vosaltres. Gràcies per tot i SE-GUIM? ;).
Área cuya protección contra la depredación urbanística es el principal objetivo de SOS CAN VAIRET, sin menoscabar un ápice por ello nuestra participación y solidaridad con la protección del capital territorial, paisajístico y medioambiental del resto del municipio, de Mallorca y de les Illes Balears.

No hay comentarios: